Kulturturné i Sverige

KULTURBYGDSTURNÉ – Nedan presentation om var och en av de 15 musiker/sångare, 4 skådespelare, 2 cirkusartister, 1 clown, 1 författare och 1 dansare som under perioden september 2022 till juni 2023 kommer att turnera i sin hemregion (bygdegårdsdistrikt) KULTURBYGDSTURNÉN – Ett rikstäckande initiativ av Bygdegårdarnas Riksförbund och Kulturrådet.

Kulturbygdsturnén ger hela landet rätt till kulturupplevelser – oavsett var du bor. Vi främjar ett kulturarv som utvecklas och skapar framtiden.

KULTURBYGDSTURNÉN – Bygdegårdarna samlar Sverige!

👇 Blekinge – Timo Lattu– DANS, AKROBATIK

Timo Lattu började dansa i Finland redan som 12-årig med streetdance. Han kom till Balettakademien i Stockholm i slutet av 90-talet och har sedan de senaste 20 åren turnerat i hela världen samt varit med i de största produktionerna i Sverige, specialiserad i par- och luftakrobatik. Han älskar att fusionera kroppskonst till musik och skapa en estetisk och dynamisk framträdande som berör och inspirerar

👇 Dalarna – Cecilia Kyllinge – SÅNG, TEATER, DRAMATIKER

Cecilia Kyllinge är sångerska och skådespelerska och driver sedan 12 år produktionsbolaget ”Humor,Musik&Allvar-produktion” där hon producerar scenshower som hon tar ut på turné. Förutom att hon skriver showen, bygger rekvisitan och kör turnébussen, så står hon på scenen. I skrivandets stund är hon på turné med sin show om Tina Turner, men har även gjort hyllningar till bl.a. Björn Afzelius, Janis Joplin och Lill-Babs. I sin underhållning vill hon att publiken ska känna sig delaktig och följa med henne på en berg- och dalbane-resa med humor och allvar, glädje och eftertänksamhet. Två sceniska förebilder är Kim Anderzon och Jonas Gardell.

👇 Gotland – Palle Poulsen – CLOWN, GYCKLARE, SÅNG

Palle bor och verkar på Gotland sedan tio år tillbaka. Han är utbildad clown och cirkuspedagog och har sedan barnsben uppträtt och jobbat med cirkus, gyckleri och clown. Jobbar bland annat på Clowner utan gränser där han har rest över världen för att sprida glädje och skratt. Under pandemin utbildade han sig till finsnickare och har ett stort intresse för återbruk samt sjunger ofta och gärna.

👇 Gävleborg – Peter Hedlund – MUSIK 

F.d. byggnadsarbetare och byggarbetsledare , numera frilansande traditionell fiol- och nyckelharpsspelman på heltid sedan närmare 30 år. Riksspelman sedan 1975, tilldelad Svenska Ungdomringens för Bygdekultur Zornmärke i guld för ”mästerligt, briljant och traditionsmedvetet nyckelharpospel” 2010.

Dubbel världsmästare på nyckelharpa, numera jurymedlem vid dessa tävlingar. Årliga turnéer från Japan till USA via ett flertal länder i Europa. Ett antal LP-, CD- och DVD-skivor har producerats under åren liksom TV- och radioprogram i Sverige och utomlands.

👇 Halland – Anette Wallin– SÅNG, MUSIK, TEATER, TONSÄTTARE

Anette Wallin är riksspelman, vissångerska, violinist, blockflöjtist och kompositör med rötter i den halländska visan och folkmusiken. Anette är uppvuxen i ett spelmanshem i Drängsered i mellersta Halland, och belönades redan i slutet av 80-talet med kulturpris då hon redan som liten uppträdde med sin far med halländska visor och låtar.

Anette är utbildad vid musikhögskolan i Örebro och Göteborg. Tillsammans med pianisten Harald Svensson gav hon ut debutplattan ”Livets dans” med egna texter och musik. Anette har komponerat musik åt Svenska kyrkan, Sveriges radio och för körer. Anette bor i Varberg och är verksam som lärare i violin vid Kulturskolan i Varberg och som frilansmusiker med bl.a. Anette Wallin Trio, som solist, skådespelare i berättarföreställningen ”Mot okänt mål” och ger kurser och workshops med halländska visor och låtar för ungdomar och vuxna.

👇 Jämtland – Martin T Johansson – TEATER, DRAMATIKER

Martin Johansson är uppväxt i Kluk, i västra Jämtland. Sedan 2008 har han arbetat heltid som regissör, skådespelare, projektledare och dramatiker och sen 2011 uteslutande inom Jämtland Härjedalen. Martin är bl.a. utbildad på Lunds universitet, Teaterhögskolan i Malmö, Fridhems och Ölands Folkhögskola samt Forum Ystad. Bland tidigare arbetsgivare och samarbetspartners finns Byteatern Kalmar Läns Teater, Estrad Norr, Jamtli och Riksteatern m.fl. 2018 bildade Martin, tillsammans med Jonna Hylén, den ideella scenkonstföreningen Undantaget och är nu anställd som konstnärlig ledare/regissör inom föreningen.

👇 Jönköpings län – Linda Elaine Byman Andersson – SÅNG, TEATER, DRAMATIKER

Linda Elaine Byman Andersson är skådespelare, sångerska och manusförfattare som driver Femtinge Teater som ligger på det Småländska Höglandet i Sävsjö kommun i Jönköpings län. Turnerar med egna produktioner i hela landet och ska på Kulturbygdsturnén ge delar av den egna produktionen Drömmen om Folkparken som skapats tillsammans med kollegan och skådespelaren Hans-Åke Andersson som även också kommer att medverka.

I föreställningen tas publiken med på en tidsresa i parkens hisnande historia under 50 & 60 talet, möt en tuff brud i täckjacka i Kiruna, vännerna som följde sin idol under en hel turnésommar, och vad hände egentligen i Finspång när en världsstjärna kom på besök och skapade ett av Sveriges första mediadrev? En musikteater om artisterna, drömmarna, skandalerna och succéerna och såklart framförs det ett urval av de största hitsen!

👇 Kronoberg – Ulrika Gunnarsson – SÅNG

Ulrika Gunnarsson är folksångerska med en stor repertoar – framför allt från Småland. Förutom alla visor, ballader och koraler har hon även tagit de trallade vokala låtarna till en högre nivå. I arkiven finns gömda musikskatter som hon letar upp och för tillbaka till folket via konserter, kurser och flera utgivna skivor, senast med Södling Sessions 2022. Ulrika har även medverkat i flera olika medier och på scener runt om i Sverige och utlandet.

👇 Norra Kalmar – Lamine Cissokho – MUSIK, SÅNG, STORYTELLING

Lamine Cissokho är ättling till en familj av välkända senegalesiska musiker vars traditioner går tillbaka till 1400-talet. Varje familjemedlem bevarar deras musikaliska arv genom att överföra sin kunskap och sina musikaliska talanger till nästa generation. En hundraårig sång- och berättartradition som tagit honom på turnéer och till festivaler över hela världen varav i Sverige där han är bosatt sedan flera år tillbaka.

👇 Norrbotten – GlesbygdsDivan Carina Henriksson – SÅNG, MUSIK, TEATER, STORYTELLING, DRAMATIKER, TONSÄTTARE

Carina Henriksson är född och uppvuxen invid Lainioälvens strand, en plats och en natur som är själva livsnerven och navet i hennes skapande. Hon fick företagandet i både blodet och i modersmjölken och har varit verksam som kulturproducent och fri konstnär i hela sitt liv. Carina är dubbel minoritet och lyfter gärna tornedalska och samiska kulturen, historien och språken i sitt skapande. 

Som frilans rör hon sig mellan sång, musik, teater, litteratur och hon arbetar gärna gränslöst och vandrar fritt mellan genrer och discipliner, då hon menar att allt är hämtat från samma källa till uttryck att ösa ur och historien som vill berättas får istället styra formen.

Verksam som sångerska, skådespelare, regissör, dramatiker, tonsättare och kulturentreprenör, driver GlesbygdsDivan AB samt Opera Vildmark. Prisad och belönad för sin kulturgärning; bl.a Årets Nordist 2017. Fn spelas en SVT dokumentär i 3 delar in, som kommer sändas 2023. 

👇 Sjuhärad – Magnus Rosén – MUSIK, LÅTSKRIVARE, FÖRFATTARE 

Före detta Hammerfall basisten Magnus Rosén som spelat in ca 45 album och turnerat över hela världen. Är aktuell med kommande boken ”Basen i mitt Hjärta ” – release 2023 februari. Nytt album med Magnus Rosén band släpps i slutet på 2022 eller början på 2023.

Har varit ambassadör för Sveriges alla Kultur och Musikskolor. Är ambassadör på RNS – Riksförbundet Ett narkotikafritt samhälle samt RSK – Riksförbundet Stoppa mäns våld mot kvinnor.

👇 Skaraborg – Susanne Lind – SÅNG, MUSIK, STORYTELLING, TONSÄTTARE 

Med glimten i ögat och fötterna i folkmusikmyllan har Susanne i drygt 25 år turnerat i hela Sverige med sina folksånger, historier och spelmanslåtar.

Susanne är musikhandledare och har sedan 1995 frilansat som musiker med folkmusikkonserter i olika konstellationer samt med barnföreställningar. Hon har även arbetat med musik i äldrevården, komponerat teatermusik, gjort musikradioprogram, lett kurser i T’ai Chi, scenisk framställning, fiol och folksång samt fortbildningar för personal inom skola och omsorg. 2021 tog hon ut en kandidatexamen i kognitiv neurovetenskap och tillämpad positiv psykologi och nu läser hon på psykologprogrammet.

👇 Skåne – Brita Björs – SÅNG, MUSIK, TEATER, TONSÄTTARE, 

Brita Björs – uppvuxen i Järvsö, Hälsingland, bosatt i Malmö, Skåne. Diversearbetar inom kultur som sångare, musiker, kompositör, scenkonstnär, pedagog. Sysslar med svensk och amerikansk folkmusik, är dock mer intresserad av uttryck än tradition. Sjunger och kular, spelar kontrabas och gör folk-elektronika, har teater i blodet.

Utsågs till Årets Artist på Folk- & Världsmusikgalan 2020. Driver projekt såsom Folkmusikens Queen B, Happy Heartaches, Ett as En fras Kontrabas, The Erotica Project, 1 km musik. Kombinerar frilanslivet med undervisning på Skurups Folkhögskola.

👇 Stockholms län – Kalle Haglund – KOMIKER, FÖRFATTARE, MUSIK, STORYTELLING

Kalle Haglund är en mix av komik, poesi, musik och författarkonst. Genom att ta sina personliga berättelser via fantasi och bortom ironi fördjupar han bilden av den moderna människan och det samhälle vi lever i. Med vemod, charm, eftertänksam och underfundig humor har Kalle Haglund blivit en mycket hyllad ordkonstnär och underhållare, och ett bra exempel på berättelsekonstens betydelse för svensk teater och komik.

👇 Södermanland – Peter Åberg – MUSIK, SÅNG, AKTOBAT, CIRKUS, MAGI 

Peter kommer från norra Sverige och har en mycket stor variation av färdigheter och tricks i rockärmen. Han spenderade den första delen av sitt liv som musiker och har som resultat av detta en mycket musikalisk inställning till sitt konstnärskap. Han spelar många olika instrument och sjunger. Peter är jonglör i grunden men även utbildad parakrobat. Han blandar även in andra färdigheter i sina framföranden. Han är känd för att göra svåra kombinationer av flera saker samtidigt och blandar in både, text, jonglering, minneskonst, musik och magi.

Han har turnerat världen runt med några av de största cirkuskompanierna och gett över 1000 föreställningar i fler än 40 länder. 2022 hamnade Peter på prispallen i tv-programmet Talang och blev känd som multitalang och minnesmästare i många svenska hushåll.

👇 Södra Kalmar – Anna Winberg Sääf– FÖRFATTARE, POET

Författare född 1984, bosatt och verksam på Öland. Debuterade 2016 med ”Jungfruön” (Ersatz) och skriver romaner, poesi samt för barn- och unga. Var under 2021 utsedd till Regionförfattare i Kalmar län. Är även verksam som lärare i kreativt skrivande och förlagsvetenskap. Hennes senaste bok, thrillern Nord (Bookmark) utkom våren 2022.

👇 Uppsala län – Stina Hellberg Agback – MUSIK

Stina är en banbrytande harpist som utforskar hur konsertharpan kan användas i improviserad musik. Hon spelar i många olika genrer, från jazz, visa och pop till nutida konstmusik, fri improvisation och klassisk musik. Hon spelar med några av landets största jazzmusiker, med professionella klassiska orkestrar och med egna projekt över hela landet. Stina är en jazzharpist i världsklass med energin och själen hos en virvelvind. En viktig uppgift för Stina är att tillgängliggöra och avdramatisera det som kan verka elitistiskt och exklusivt.

👇 Värmland – John Dunsö – MUSIK, SINGER-SONGWRITER 

John Dunsö är nybliven värmlandsbo och släpper musik under namnet Traveling John. Med vackra plock-gitarrer, hjärtskärande texter och underhållande mellansnack har han gjort sig känd för att beröra sin livepublik. Musiken kan beskrivas som singer-songwriter på engelska, ibland upptempo, ibland lugnt, men alltid med berättandet i fokus.

👇 Västerbotten – Nina Grigorjeva – SÅNG, MUSIK

Med vackra melodier och grova texter tar gruppen Våtmark (Nina Grigorjeva och Sandra Berggren) tag i den mest tabubelagda traditionen i svensk folkmusik, nämligen snuskvisor och fulvisor. Via härlig stämsång, glimten i ögat och svängigt ackompanjemang bjuder Nina Grigorjeva (sång och flöjt) och Sandra Berggren (sång och fiol) alla nyfikna öron på en rolig, spännande show med både gammalt och nytt material som är skrivet av, om, och/eller för kvinnor.

👇 Västernorrland – Klas Norberg – MUSIK, SÅNG

”Klas Norberg från Nora i Ångermanland är en glad musikant, en driven och mångfacetterad artist som bjuder på sig själv och gärna plockar fram det helt oväntade som kupletter och opera, visor och rock vid sina variationsrika och uppskattade framträdanden. En efterfrågad och omtyckt, välutbildad och ytterst kompetent musikalisk glädjespridare med många väl stämda strängar på sin välstämda lyra – Taubesällskapet Nordosten

👇 Västmanland – Josefina Paulson – MUSIK

De senaste tio åren har Josefina arbetat som frilansande musiker och producent och har utvecklat en djup kunskap inom den traditionella musiken från trakten där hon växt upp, i Västmanland. Hon har turnerat som solist över hela världen med sin nyckelharpa. 2008 blev hon tilldelad titeln riksspelman och har en kandidatexamen i musik, med nyckelharpa som huvudinstrument, vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 2016 nominerades hon till årets artist vid ”Folk och Världsmusik galan” och senare samma år fick hon titeln världsmästare i modern nyckelharpa.

👇 Västra – Gilda Stillbäck – DANS, TEATER

Med bas i Göteborg är Gilda Stillbäck verksam internationellt som koreograf, dansare och skådespelare. Gilda har arbetat på institutioner som Malmö Opera, GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater och Palais du Tokyo i Paris samt med fria grupper som Cie Siege (FR) och Teater Trixter. Hon skapar även egna verk i gränslandet mellan dans, teater och film. Just nu är Gilda aktuell med monologen Ingeborgs Manifest i regi av Petra Revenue samt med dansfilmen The Source som hon koreograferade och även regisserade i samarbete med Sofia Norlin. The Source hade premiär på Bergmanveckan 2022.

👇 Örebro län – Eva Eastwood – SÅNG, MUSIK, LÅTSKRIVARE 

Evas två decennier långa karriär har inte bara gjort henne till en av Sveriges mest älskade artister i sin genre – även internationellt är Eva ett synnerligen respekterat namn. Bland annat är hon invald i Rockabilly Hall of Fame i Jackson TN.

2020 släpptes hennes senaste album ”Candy” som gick rakt in som Nr 1 på svenska albumlistan, fysiska skivor. Det är inte för intet som hon har kommit att kallas Sveriges rockabilly drottning.

Som en modern tidsmaskin fångar hon med självklar fingertoppskänsla de ljuvliga melodier och det opretentiösa sväng som strömmade ur den första rock’n’roll-generationens radioapparater och jukeboxar. Efter filmen om hennes liv ”Eva en lyckost” av Matz Eklund som visades i SVT berördes många starkt av hennes bakgrund där Eva berättade på ett enkelt och okonstlat sätt om sin svåra uppväxt. Hur hon övervann sorgen med musiken, publiken och kärleken till livet som hjälp.

👇 Östergötland – Kajsa Norrby  Långrådna Kultur– SÅNG, MUSIK, LÅTSKRIVARE 

Sångerska, sångskrivare, körledare och kulturproducent med basen i Långrådna Kultur i Östergötland. Hennes arbete som artist, sångerska och sångskrivare handlar om att berätta, beröra och befrukta människors kreativitet och liv.

Kajsa är en erfaren, kreativ och kunnig körledare samt workshopledare som jobbat med grupper och människor av alla de slag sedan 15 år tillbaka. Hon lär ut allt på gehör och ingen behöver kunna läsa noter för att kunna delta. Energi, skratt, närvaro och mod att skapa något stort tillsammans genomsyrar hennes workshops.

I uppdraget ingår 15 framträdanden och 4 workshop i eget distrikt. 

Det finns också möjlighet att ”låna en konstnär” från annat distrikt 

Framträdande bokas via artisten och/eller ditt bygdegårdsdistrikt.

Över 700 ansökningar inkom till KULTURBYGDSTURNÉN. Av dessa valdes en kulturutövare per region ut, 24 st totalt.

Lämna en kommentar